DESPRE COMUNA VAMA BUZAULUI

Comuna Vama Buzăului

 

 Comuna Vama Buzăului, situată la 45 km de Brașov, are în componență satele Vama Buzăului  totală de 156,63 km˛ și fiind străbătută de DC49A. În nord este mărginită de Depresiunea Întorsura Buzăului și orașul Întorsura Buzăului, în est se găsesc Munții Siriului iar în sud-vest comuna este străjuită de lanțul montan format de Masivul Ciucaș.

 Istoria scrisă a zonei a început în anul 1211, când regele Ungariei Andrei al II-lea a oferit Țara Bârsei Ordinului Cavalerilor Teutoni pentru paza trecătorilor. În această perioadă și în tot evul mediu, zona numită „Tabla Buții”, situată în apropierea izvorului Buzăului, a constituit poarta de sud-est a Ardealului cu Muntenia. Localitatea Vama Buzăului a luat ființă în jurul anului 1700, denumirea localității provenind de la punctul vamal ce se afla în zona izvoarelor râului Buzău, pe trecătoarea dintre Transilvania și Țara Românească.

 În secolul al XIX-lea, în această zonă, denumită Țara Buzaielor, s-au format două comune, Întorsura și Vama. Mai târziu, toate așezările din Buzaie au format comuna colectivă Buzăul Ardelean, care, după 1926, a trecut în componența județului Brașov. Acrișul și Vama au fost localități românești, care, după 1926, au primit autonomie locală.

 Cu un total de 3220 locuitori și o densitate de 20,56 loc./ km˛, comuna numără 1012 gospodării și 1073 locuințe. Majoritatea populației este axată pe dezvoltarea agriculturii, înființarea de ferme mici, prelucrarea lemnului, dar și pe înființarea și gestionarea pensiunilor turistice și agroturistice.

 Așezarea pitorească și hărnicia locuitorilor sunt atribute propice dezvoltării turismului rural și, totodată, promovării produsele naturale. Aici mâncărurile tradiționale sunt puse la loc de cinste, mai ales cele gătite cu brânză, produs cu sortimente variate și recunoscute la nivel național, cu precădere cașul, telemeaua și brânza de burduf (de stână). În Vama Buzăului se desfășoară târguri de produse tradiționale, concursuri meșteșugărești și spectacole folclorice, iar spiritul local este menținut viu și tânăr prin evenimente precum Fiii Satului sau Festivalul Gospodarul. Iarna, în luna decembrie a fiecărui an, se organizează spectacolul Colinde la Vama Buzăului, eveniment cu ocazia căruia localnicii, de la mic la mare, împărtășesc comunității spiritul sărbătorilor. Localitatea Vama Buzăului reprezintă, în cadrul conceptului de dezvoltare și promovare a turismului la nivelul județului Brașov, cea mai propice zonă din județ pentru dezvoltarea eco-turismului și a produselor ecologice, la modul general, dar și fiindcă zona include o largă paletă de valori naturale, culturale și istorice.

 Începând cu anul 2007, ca urmare a unui proces consultativ, cu o largă participare a factorilor interesați din Vama Buz?ului, s-a decis înființarea Rezervației Naturale „Valea Zimbrilor”, în vederea conservării zimbrului în arealul său natural, asigurării unui mediu sănătos și a bunăstării pentru comunitățile din microregiunea Țara Buzaielor, zonă care se identifică cu mai multe comunități locale.

 

 

 

CENTRUL DE INFORMARE TURISTICĂ VAMA BUZăULUI

 

Centrul de Informare Turistică Vama Buzăului își propune să asigure legătura indispensabilă a zonei cu turiștii, contribuind astfel la informarea cât mai obiectivă și completă a acestora. În cadrul acestui centru, puteți găsi informațiile necesare oricărui turist care își dorește o experiență autentică în zonă, adică o scurtă descriere a zonei, obiectivele de vizitat, evenimentele desfășurate pe plan local, hărți, trasee, precum și informații legate de posibilitățile de cazare și transport. Centrul de Informare Turistică Vama Buzăului este, atât pentru turiștii autohtoni, cât și pentru cei străini, locul efectiv de pornire în cunoașterea și vizitarea acestei zone a țării.

Adresă:  Comuna Vama Buzăului, sat Acriș, nr. 93

Telefon:   0374.023.801      PRIMARIA VAMA BUZAULUI 0268.288.505

www.infovamabuzaului.ro      www.comunavamabuzaului.ro

 

 

 

Vizitați Rezervatia Naturală „Valea Zimbrilor”!

 

În rezervație nu se poate intra cu mașina sau bicicleta, pentru a asigura animalelor mediul natural, cu factori externi agresivi cât mai puțini, și liniștea specifică zonei. Cerbi și căprioare împart același areal cu legendarul animal, protejat în toată Europa. Vizitatorii și turiștii pasionați de recreere pot profita de bănci și foișoare la umbră, iar cei mici de spații de joacă. Rezervatia pune la diposzitie turistilor o parcare fara plata. În parc se vor aduga reni si pauni.

 

 

 

Program de vizitare pe timpe de vara (aprilie-septembrie) 0900-20.00

Pe timp de iarna 09.00-18.00

Rezervatia are program in fiecare zi, de Luni pana Dumnica, inclusiv in sarrbatorile legale.

Nu este necseara o rezervare in prealiabil!

Pentru grupuri, la fiecare 10 persoane 2 au gratuitate(copil, adult)

Accesul in rezervatie: adulti 10 lei, copii 5 luni

Telefon contact Centrul de Informare Turistica 0374 020 014 sau 0751 30 95 40

 

 

Valea Zimbrilor 2019

facebook

info turist